Bu Blogda Ara

7/02/12

CHP’DE OYNANAN OYUNUN KURALI

CHP’DE OYNANAN OYUNUN KURALI

Referandumda, milletvekili genel seçimlerinde, parti içi seçimlerde, aynı oyunun sahneye konduğunu sadece oyuncaların ve rollerin değiştiğini gördüm. Şahit oldum.

Oynan aynı oyunun kurallarını en kolay, en basit olarak nasıl anlatabilirim diye düşüyorum. Yaşanan 2, yaşanacak olan 1 somut örnekle anlatmaya çalışacağım

ÖRNEK 1

Milletvekili genel seçimleri yaklaşırken, ilçe yönetimi kendi içinde huzursuz, uyumsuz , etkisiz, ciddi derecede maddi sıkıntı çekiyor. Tam bu noktada iki partili üye ilçe yönetimine başvuruyor. Bizim çalışma grubumuz hazır. İlçe örgütünde seçim çalışması yapmak için, görev ve yetki talep ediyoruz. Seçim çalışma masraflarını tümüyle grubunuz karşılayacak, sizden 5 kuruş istemiyoruz diyorlar. Yönetim kurulu yetkiyi, görevi ve üye bilgilerini iki grup başkanına veriyor. İki ayrı grup ve grup üyeleri grup başkanları öncülüğünde seçim çalışmaları yapmak için üye toplantıları düzenlemeye başlıyorlar. İlçe başkanı ve yönetim kurulundan bazı üyeler de toplantılara katılıyorlar. Toplantılarda kendilerini üyelere ve halka tanıtmak için, seçim günü geldiğinde seçilmek için tüm olanaklarını kullanıyorlar. Gruba dâhil olmayan, grubu destek vermeyen üyeler bu olanaklardan yararlanamıyorlar. İşte CHP’de oynanan oyunun kuralı bu

ÖRNEK 2

Parti içi seçimler yaklaşırken, aynı ilçede (daha önce seçim çalışması yaptığı için) üyelik bilgilerini elinde bulunduran grup başkanı, parti içi seçimlere hazırlanmak için, grup kuruyor. Grup il ve ilçe yönetimlerinden izin almadan mahalle, mahalle kahve toplantıları yapmaya başlıyor. Toplantılara grup üyelerin yanında bazı yönetim kurulu üyeleri de toplantılara katılıyorlar. Toplantılarda kendilerini üyelere ve tanıtmak için, seçim günü geldiğinde geldiğinde seçilmek için tüm olanaklarını kullanıyorlar. Gruba dâhil olmayan, üyeler bu olanaklardan yararlanamıyorlar. İşte CHP’de oynan oyunun kuralı bu.

ÖRNEK 3

İzliyorum aynı oyun belediye yerel seçim öncesinde de sahneye konduğunu görüyorum. Herhangi bir vesile ile seçilenler, seçilenlere yakın olanlar üyelerle, halkla (ziyaret, hasta, başsağlığı vb. gibi gerekçelerle)görüşmeler, yapıyorlar. Hep sahnede kalıyorlar. kendilerini üyelere ve Halka tanıtmak için, seçim günü geldiğinde seçilmek için tüm olanaklarını kullanıyorlar. Seçilenlere yakın olmayan, destek vermeyen üyeler bu olanaklardan yararlanamıyorlar. İşte CHP’de oynan oyunun kuralı bu.

3 ÖRNEĞİN ARASINDAKİ ORTAK ÖZELLİKLERE GELİNCE

Toplantılar, görüşmeler, ziyaretler önceden plan proğram yapılmadan, toplantıya katılacak üyeler toplantıya saatler kala mesajla,telefonla, yada internet aracılığı ile yeri saati bildiriliyor. Başka üyelerin toplantılardan haberi olmuyor.

Toplantı yeri saati adresi genelde önceden tüm üyelere açıklanmıyor. gizli tutuluyor. Kim kimlerle nerede ne zaman ne yapıyor bilinmiyor açıklanmıyor. Düzenlenen tüm toplantılara genelde yani aynı yüzler aynı isimler katılıyor.

Günü,vakti, saati geldiğinde grup başkanları milletvekili yada başkanlık adaylıklarını açıklıyor. Listelerine, yada öndemli göevlere kendileriyle birlikte hareket eden arkadaşlarının isimlerini yazıyor. Diğr üyeler, seçimi kaybeden gruplar ise, sahneden çekiliyorlar yeni göreve gelenleri uzaktan izliyorlar. İşte CHP’de oynanan oyunun kuralı bu.

YAZININ ANA FİKRİ: CHP’DE OYUNUN KURALLARI DEĞİŞMEDİKÇE CHP’NİN İKTİDAR OLMASI ÇOK ZOR.03.07.2012

İSTER SİTEM DEYİN, İSTER SORU, İSTER ÖNERİ DEYİN, İSTER ELEŞTİRİ, İSTERSE ŞİKÂYET DEYİN

İSTER SİTEM DEYİN, İSTER SORU, İSTER ÖNERİ DEYİN, İSTER ELEŞTİRİ, İSTERSE ŞİKÂYET DEYİN

İki aydır bu önerilerimi yazılı ve sözlü olarak ısrarla duyurmaya çalışıyorum. Duyuramıyorum. Anlatmaya çalışıyorum. Anlatamıyorum. Ne ilçe başkanımızdan, ne ilçe yönetim kurulu üyelerimizden tek bir yanıt tek bir açıklama alamıyorum. Neden? Neden? Neden?

Kendim için hiç bir şey istemiyorum. Örgüt çalışmaları hakkında bilgi edinmek istiyorum. Önerilerim yanıt verilmeyecek kadar gereksiz mi? yersiz mi? önemsiz mi? Tek bir cümleyle de olsa cevap verilemez mi?

Yanlış olan soru sormak mıdır? Önermek midir? Yoksa hiçbir soruya, öneriye yanıt vermemek midir? Soran mı haklı? Yanıt vermeyen mi? Doğruyu nasıl bulacağız? Öğrenmek için kime başvuracağız? Hakkımızı nasıl ve hangi yolla arayacağız?

İlçe başkanı bu sayfada istediği konularda, biz üyelere duyuru yapıyorsa, sorularımızı, önerilerimizi eleştirilerimize neden görmezden geliyor? Niçin, neden yanıt vermiyor? Vermek istemiyor? 02.07.2012