EMEKLİ-SEN TÜM EMEKLİLER SENDİKASI BURSA ŞUBESİ
10.10.2013 DUYURU ÜYELERİMİZİN BİLGİSİNE;
Tüm üyelerimize önceden cep telefonlarına mesaj çekerek duyurduğumuz üzere, 23. Eylül 2013 tarihli “üyelerimizin şubemiz çalışmaları ve bölgesel sorunlara ilişkin tespit ve önerilerini dinlemek ve de şube yönetimince de bilgilendirmek amacıyla“ sendika salonumuzda bir toplantı düzenlemiştik.
Toplantı gündemimize ilişkin söz alıp görüş ve de önerilerini sunan arkadaşlarımızın konuşmaları, şube yürütme kurulumuz 10.10.2013 tarih ve 14 sayılı yaptığı toplantısında değerlendirmiş olup, özet olarak aşağıda belirtildiği gibidir.
İlgili bu toplantımıza katılıp ilgi ve duyarlılık gösteren ve ayrıca görüş ve de önerileriyle çalışmalarımıza katkı sunan siz değerli üyelerimize ayrı, ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz.
TOPLANTIYA KATILMIŞ BULUNAN ÜYELERİMİZ ; 1) Rahmi DEDE, 2) Yaşar KUMAŞ, 3) Sacit ÇAM, 4) Şevket HAŞAL, 5) Halil KAYA, 6) Hasan BÜYÜK, 7) Halil ÖZHAN, Ahmet ÖZBUDAK, 9) Ayhan SARIOĞLU, 10) Zülfikar BAL, 11) Şükriye ÇELEBİ, 12) Ali ÇELEBİ,
13) Orhan ÇAKIR, 14) İsmail BAYIR, 15) Cafer AYDOĞDU, 16) Sadettin CEYHAN, 17) Abdullah ÇİVİ, 18) Yunus DİLLİOĞLU, 19) Vasfi ÇUBUKÇUGİL, 20) Aykut KURAR, 21) Şaban ARSLAN, 22) Nurettin YURDUNAL, 23) Ali Tayfur SARU, 24) Kenan BAŞAL, 25) Mehmet KARTAL,
26) Hüseyin CAMKIRAN, 27) Mustafa YILMAZ, 28) Nihaettin ÇAKIR, 29) Mehmet HIDIROĞLU, 30) İsmail BAYIR, 31) Saffet PEHLİVAN ve de Bursa şube yürütme kurulu üyelerimiz.
------------------------------
Toplantıda görüş ve önerilerini sunan üyelerimizin özet konu başlıkları ve şubemiz cevabi değerlendirmesi,
1) Orhan ÇAKIR,”Son günlerde basın ve tv kanallarında oldukça yer tutan ve mevcut Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca kamuoyuna aktarıldığı bilinen biz emeklilere Bankalarca verilmesi ifade edilen PROMOSYON haklarımıza yönelik sorusuna ilişkin bilgi, tespit ve değerlendirmemiz özet olarak şöyledir.
A) İlgili Promosyon talebimizi sendika olarak yıllardan bu yana yaptığımız çeşitli eylem ve başvurularımızla ortaya koyduk ve koymaya devam ediyoruz. Konuya ilişkin geniş ve detaylı bilgilenme 04.10.2013 tarihli sendikamız genel başkanı Veli Beysülen’in yazılı olarak yaptığı Basın açıklamasından okuyabilirsiniz.(facebook sayfası – “emekli sen bursa” da okunabilir.) Baz istasyonlarının kurulması ve elektrik faturalarındaki kesintilere yönelik yaptırım ve geniş bilgilenmenin sağlanması ise, öncelikle var olan “Tüketiciler dernekleri ile Siyasi Partilerin görev alanlarına girmektedir. Bu ülkede emeğiyle ve emekli haklarıyla yaşam mücadelesi veren tüm yurttaşlarımızın, öncelikle hangi siyasi görüşte olurlarsa olsunlar, kendi yaşam şartlarını ve alanlarını tehdit eden bu gibi sorunlara karşın oluşturacakları bölgesel örgütlülükleriyle mutlaka bunlara engel olabilecek baskı unsuru görevlerini uygulaya bilmelidirler. Biz bu güne kadar, sendika olarak yaşamımıza dair ortaya koyduğumuz eylem ve etkinliklerimizle bu ve benzer her türlü haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı çıkmaya ve de kamuoyuna duyurmaya devam ediyoruz.
2) Resul YILDIZ, Mevcut AKP İktidarı marifetiyle Gerek ülke genelinde, gerekse kentimizde sürdürülen “ Kentsel Dönüşüm “ adı altında, aslında ise Doğan bey uygulamasında görüldüğü gibi rantiyeye yönelik ve de şehircilik planlamalarını katleden uygulamalara karşın, halk olarak kendi yaşam alanlarımıza sahip çıkarak bu uygulamalarının yapılmaması için hep birlikte mücadele verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Bizde bu değerlendirme ve görüşe aynen katılıyoruz ve bu konularda öncelikle ihtisası ve görev alanına girdiğini bildiğimiz TMM Odaları yetkililerince ortaya konulacak her türlü eylem, etkinlik ve hukuki girişimlerde şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de yer alabileceğimizi, ayrıca mevcut muhalefet partilerince ortaya konulacak her türlü haklı girişim ve eylemlerin yanında olacağımızı belirtiyoruz.
Yine ayni üyemizin bir diğer tespiti ise, mevcut asgari ücretli ve emeklilerimizin maaşı ortadayken, Millet vekili maaşlarının 17.00 bin lira olmasına değinerek, bu haksız ve adaletsiz uygulamalara karşı çıkmak adına, İktidarın Maliye bakanıyla görüşmemizi hatta Ankara’da
T.B.M. Meclisi önünde eylem yapmalıyız diyerek görüşünü ifade etmiştir.
Bu haksız ve adaletsiz uygulamalara karşı şimdiye kadar sendika olarak ülke genelinde ve kentimizde bir çok açık alanlarda gerek Stant açıp imza kampanyaları düzenleyip, toplanan imzaları Siyasi Partilerin sözcülerine ve bakanlıklara gönderdiğimiz, gerekse Ankara’da T.B.M. Meclisi önüne yürüyerek orada yaptığımız eylem ve basın açıklamalarıyla konuyu gündeme taşıdığımızın bilinmesini isteriz. Ancak ne yazık ki bu iktidar emekçi ve emekliden yana olmadığı için, tüm bu girişimler kısmen yetersiz kalıyor, kaldı ki bu iktidarın Maliye bakanından adalet ve eşitlik bekleyip çözüm isteyeceğiz ! sorun olan biziz, daha kitlesel, daha güçlü, daha örgütlü mücadeleyi mutlaka yaratarak, tüm bu olup bitenin engellenmesini sağlamalıyız.
3) Rahmi DEDE, Öncelikle şubemiz çalışmalarına yönelik övgü dolu sözlerine teşekkür ediyoruz. Konuşmasında sözünü ettiği Belediyelere ait HOBİ bahçelerinden biz emeklilerin yaralanması pek kolay gözükmüyor, şu an var olan bu bahçelerde kalan üyelerimizden aldığımız bilgiye göre, orada kiralama usulüyle barakalarda kalan veya kirasını ödeyen kişiler oldukça yüksek paralar karşılığı devir işlemleri yaptıkları duyuluyor, ancak yine de bu gibi talebi olacak arkadaşlarımız ilgili Belediyelere şahsen müracaatı olmalıdır diye düşünüyoruz.
Sendikamızın yayın organı çıkması hakkında görüşüne aynen katılıyor ve şu an yeni bir dergimizin yayınlandığını bu vesile ile duyurmuş oluyoruz. Ayrıca ilgili dergimiz veya yayınlanacak bültenlerimizde yer almasını istediğiniz ve kurulumuzca onay bulabilecek “makale, şiir ve haber gibi bilgilenmeleri de şubemize iletmelerinizi rica ediyor, duyuruyoruz.
4) Yaşar KUMAŞ, Şubemizin üye örgütlenmesine dikkat çekip, daha çok örgütlenmeliyiz görüşünü ortaya koymuştur. Bizde bu görüşüne aynen katılıyoruz ve sadece yönetimlerde yer alan kişilerle değil, hep birlikte tüm üyeler olarak örgütlenmemizin içinde kendimizi görevli saymalıyız diye düşünüyor ve öneriyoruz. Bu Ekim ayında başlatıp tekrar aktif bir işleyişe sokma gayreti içinde olacağımız mahalle örgütlenmeleri çalışmalarında, yönetim olarak bizzat üyelerimizin oturduğu bölgelerde düzenleyeceğimiz toplantılarda, gerek örgütlenmeyi konuşacağız, gerekse her mahallenin temsilcilerinin belirleneceği görüşmeleri yapacağız.
5) Sacit ÇAM, Emekli maaşlarındaki dengesizlik ve yetersizlikten söz ederek Bakanlıklara öneri vermemizi, örgütlenmemizde üye sayımızı arttıracak girişimlerde bulunarak, örneğin çalışırken Sendikalarda veya Meslek odalarında üye gözüküp sonra emekli olan işçi veya memur ile çeşitli derneklerde yer alan emekli olmuş vatandaşlarımızın, sendikamıza üye olmalarını talep eden iletişim ve girişimlerde bulunulmasını, yine ayrıca kentsel dönüşümler hakkında görüşünü ifade etmiştir.
Dikkat çekmek istediği maaşlardaki dengesizlik ve yetersizliğe karşı sendika olarak olabildiğince mücadele verdiğimizi, hatta mevcut AKP tarafından ortaya konulan sözde İntibak yasasıyla düzeltildiği öne sürülen maaş dengesizliklerin aslında aldatmacadan ibaret olduğu, buna rağmen bir iç düzenleme şekliyle uygulanan ve bir kısım emeklimize küçük çapta maaşlarına artış sağlayan uygulamanın, yıllardan bu yana gerek kamu oyu gündemine taşımada, gerekse hükümet ve T.B.M. Meclisinde yer alan siyasi parti sözcülerinle sürdürdüğümüz mücadeleyle elde edilmiştir. Elbette bu adaletsizliğe karşı sendika olarak mücadelemiz ve girişimlerimiz devam edecektir. Örgütlenmemize dair tespit ve öneriye aynen katılıyor ve bu doğrultuda gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik ise yukarıda görüşümüzü ifade etmiştik.
6) Zülfikar BAL, Düzenlediğimiz bu toplantıya ilişkin övgülü sözlere teşekkür ediyoruz, ancak sanıyoruz kendisi de takdir edecektir ki, bu verdiğimiz mücadele kendi kişisel özel yaşamımızdan her türlü fedakarlık göstererek, hiçbir kişisel maddi ve manevi çıkar ve beklentisi olmayan gönüllü ve de inançla verdiğimiz bir uğraştır.
Her ne kadar amatörce ve de kısıtlı koşullarla sürdürülmesi zorunlu gibi gözüken bu mücadele alanımızda, bizler geçmiş bilgi ve birikimlerimizi sonuna kadar kullanarak, işleyişimizi profosyanelce sürdürme gayreti içinde oluyoruz.
Dolayısıyla işleyişimizde her şeyin yerli yerine oturduğu ve sıkça ve sürekli toplantılar düzenleyip konu ve konuşmaları değerlendirerek, hatta onları cevaplama adına tüm bilgi tecrübeyle üretip, onları şu an olduğu gibi yazılı hale getirmek önemli bir zamana ihtiyaç doğuruyor. Kaldı ki toplumsal mücadelenin boyutu, her daim kendi içinde toplantılarla sürdürülmüyor. Buna rağmen bu örgütlenmenin kurumsal yapısı içersinde seçilip sorumluluk üstlenmiş bizler, daha ziyade gerek çalışmalarımıza yönelik üyelerin bilgilenmesini sağlamak ve de toplantının belirlenen gündemi içersinde sizlerden gelecek önerilere sözlü cevap vermek, daha verimli zamanımızı kullanmamıza yol açacaktır diye düşünüyoruz. Kaldı ki tabana yönelik bu gibi toplantılar, bundan böyle aşağıda belirttiğimiz şekilde sürdürülmesi söz konusudur.
Bundan önceki süreçte başlatıp, ancak istenilen şekilde aktif hale dönüşemeyen, ancak mutlaka başarılması gereken örgütlenmeyi hayata geçirmeden söz ediyoruz. Detay bilgilenmeyi mahallenize bizzat gelerek yapacağımız toplantıda sizlerle paylaşacağımız ve tüm üyelerimiz kendi yaşam alanlarındaki mahalle örgütlenmelerinde sendikamız temsilcilik görevlerini üstlenerek, bizzat sendika içi işleyişe ortak olmalarını beklediğimiz ve istediğimiz projeye vurgu yapmak istiyoruz. Bu görevler içersinde yer alan üyelerimiz hem bulunduğu bölgede her ay muntazaman orada yaşayan üyelerimiz veya üye olacaklar ile bir çalışma içersinde olacak, hem de tüzüğümüz 43 maddesi gereği, 4 ayda bir yapılması öngörülen Şube Temsilciler kurulu toplantılarında bulunup görüş ve önerilerini sunma fırsatı bulacaktır. Gerek sizlerle beraber sürdürülecek mahalle örgütlenmeleri , gerekse tüzüğümüz gereği şube temsilciler kurulu toplantıları örgütsel işleyişimize çok önemli iletişimi ve katkıyı sunacağına inanıyor ve de oldukça önemsediğimiz belirtiyoruz.
7) Yunus DİLLİOĞLU, Emekli maaşlarından Suriye’den gelenlere yardım adı altında kesinti yapılıyormuş, bu konuda sendika olarak müdahale etmemizi ve gerekli incelenmenin yapılmasını ifade etmiştir. Konuyu araştırdığımızda somut olarak böyle bir kesintiyi belgeleyen bir bilgiye ulaşmadık, ayrıca hiçbir emeklimizden de böyle bir şikayet gelmemiştir.
Halil KAYA, Halen çalışan emeklilerimizden Sosyal Güvenlik primi olarak %15 destek primi kesilmesi etik mi? diye sormuştur. Elbette etik değil, maaşından kesildiği için kişisel hiçbir faydası ve getirisi olmayan, haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. İlk defa AKP iktidarınca 2003 yılında yürürlüğe sokulan 4956 sayılı yasa hükmünce emekli maaşının %10’u ile başlayan prim oranı, her yıl 1 puan artarak, %15’te sabitlenecekti. Daha sonra 1 Ekim 2008 de yürürlüğe sokulan 5510 sayılı yasa ile yeni bir düzenleme içersine sokuldu. Açıkça ifade etmek gerekirse zorunluluktan dolayı çalışan emeklimiz zaten maliyeye vergisi kesiliyor, birde ikinci bir vergi gibi sosyal güvenlik kurumuna maaşından şu an %15 hiçbir kişisel fayda ve getirisi olmayan kesintiye devam edilmektedir. Bunun adı Gasptır, bunun adı adaletsiz ve hukuksuz uygulamadır, bunun adı ben yaptım oldu demektir, bunun adı açlık sınırı altında maaş alıp çalışmak isteyen emeklimize, ben ne veriyorsam onunla yaşamaya çalış, benden bu kadar demektir.. Mümkün olduğu kadar toplantımıza ait bilgilenmeyi sizlere sunmaya çalıştık, ilgili bu yazımızı şube ilan tahtasında yayınladığımız gibi, şubemiz Facebook sayfasında da üyelerimizin bilgisine sunuyoruz. Dostça selamlarımızla. 19.10.2013
EMEKLİ SEN
BURSA ŞUBE YÜRÜTME KURULU ADINA,
Günay ONAYMAN
Şube Başkanı
------------------------------
ADRES: İnönü Cad. Erşan 2 İşhanı Kat : 5 OSMANGAZİ- BURSA
TEL : 224 2232395 FAKS : 224 2226492 CEP : 541 210 33 63 – 532 414 74 44