Bu Blogda Ara

5/29/19

S.S.TEPEKENT KONUT YAPI KOOPERATİFİ YÖNETİMİNİN VE ORTAKLARININ DİKKATİNE, İLGİSİNE BİLGİSİNE ÖNEMLE ISRARLA SUNUYORUM. BU YAZI MUTLAKA OKUNMALIDIR. MUTLAKA GEREĞİ YAPILMALIDIR. ORTAKLAR MUTLAKA YAZILI OLARAK BİLGİLENDİRİLMELİDİR



40 yıldır Bursa ikamet etmem nedeni ile son 5 yıldır katılamadığım,  başka bir ifade ile 40 yıl boyunca katılmaktan bıkıp usandığım, yorulduğum,  maddi ve manevi anlamda çok yıprandığım kooperatifimizin 2019 yılında yapılan genel kurul toplantısına katıldım.  Söz hakkı aldım. Düşüncelerimi açıkladım.  Kooperatifimizin dünü,  bugünü ve geleceği ile ilgili olarak,  sahip olduğum belgelere dayanan konular hakkında bilgileri, biraz daha ayrıntılı olarak yönetim kurulumuzun ve ortaklarımızın bilgisine önemle sunmak istiyorum.

1979 yılında kurulan, tam 40 yıldır aidat ödeyen, 40 yılsonunda daha kaç yıl aidat ödeyeceğini bilemeyen, ortak sayısı uzun yıllar 197 olan,  1995 yılında ortak sayısı ikiye katlanarak, 394 olan,   en son 2019 Mayıs itibariyle ortak sayısı 282 düşen,  hakkı olan 2 dairesinden birisini, inşaat sözleme maddelerine göre 1998 yılında alacak iken, 8 yıl sonra 2006 yılında alabilen, ikinci dairesini ise2019 yılı itibariyle alamayan, ne zaman alacağını yine 2019 yılı itibariyle bilemeyen, kooperatifimizin mağdur durma düşen,  tam anlamıyla kooperatif zade olan ortaklarından biriyim.

Konuyu daha ayrıntılı bir şekilde ifade etmek açmak gerekirse

Toplam 75050 metre kare olan arsamız 89 ay taksit ödenerek, 1982 yılında borçsuz olarak alınmıştır. Alt yapı çalışmaları bitirilmiş,  1993-1996 yıllarında Ankara 9. Noter huzurunda 4 ayrı yüklenici firma ile az değil, çok mükemmel diyebileceğimiz (kat karşılığında)  inşaat sözleşmesi imzalanmıştır.  İnşat yapım ruhsatı alınarak inşaatlara başlanmıştır.  En geç 1998 yılında 197 ortağın her birine 2 dairenin teslim edileceği,  gecikme halinde her ay, ortaklara kira bedeli ödeneceği, mücbir sebepler dışında hiç bir gecikmenin kabul edilmeyeceği sözleşme maddelerinde yer almıştır.

İnşaat sözleşme maddeleri gereğince, inşaatlara başlandıktan 1,5 yıl sonra, 1995 yılında yapılan genel kurulda,  kooperatif yönetimi,  ortak sayısını 394-416 ya çıkarmak için, genel kurulun devir ve terk etmeyeceği yetkiyi almış ve kullanmıştır. 

(163 sayılı kooperatifler. Kanunu /42. Maddesine aykırı olarak)Yönetim Kurulu kararı ile ortak sayısı 394 e çıkarılmıştır.  197 ortaktan her birinin hisselerinin yarısını,  ortaklara hiç bir gerekçe açıklamadan dilekçeyle eşlerine devir etmelerini istemiştir. Şahsım adına,  bir dilekçe vermediğim halde, onayım ve bilgim dışında hissemin yarısı eşime devir edilmiştir.  Bu konuda ki, ısrarlı yazılı ve sözlü itirazlarım dikkate alınmamıştır.

Hisselerin yarısını eşlerine devir eden 197 ortaklara birinci etap, hisleri devir alan ortaklara ise ikinci etap denilerek (her anlamda hak ve vecibelerde eşit olan) ortaklar,  iki ayrı gruba ayrılmıştır.  1995 yılından beri eşimle birlikte haksız yere tek 24 yıldır aidat ödüyoruz) 

Yılları içine alan gecikmeden sonra, inşaatı biten, (163 sayılı kooperatifler. Kanunu /23. Maddesine aykırı olarak)  tek tip yapılmayan,  daireler arasında çok büyük maliyet farkları olan,  dairelerin maliyet bedelleri çıkarılmadan,  farklı tarihlerde noter huzurunda kuralar çekilerek 1. Etap ortaklara dağıtılmıştır.

Kat karşılığında yapılan,  kura sonucu dairesine kavuşan ortaklardan, aidat dışında,  yıllarca her ay oturma hakkı aidatı dışında kanunun eşitlik ilkesine aykırı olarak kira bedeli alınmıştır.  Toplanan kira bedellerinin, hangi amaçla,  nerelere,  hangi tarihlerde harcandığı hakkında ortaklara yazılı bilgi belge hiçbir zaman verilmemiştir.

2007 yılında yönetim kurulunun başvurusu üzerine Ankara sulh Hukuk mahkemesi 2007/265 sayılı yazı ile görevlendirdiği 4 kişiden oluşan bilirkişi heyeti yaptığı inceleme sonucunda kooperatifimize ait 6 da, 33 parselde 257 adet bağımsız bölüm tespit etmiştir.  Tespit ettiği 257 adet bağımsız bölümlerin şerefiye farklarını, maliyet bedellerini 29.6.2007 tarihinde mahkemeye bildirmiştir. 

Bilirkişinin belirlediği maliyet bedelinden ayrı olarak,  aynı yıl içinde (2007 de) kooperatif yönetimi 5 kişiden oluşan komisyon kurmuştur.  Kurulan komisyon,  fazla üretimden kalan (tüm ortakların ortak kazanımı olan) tüm daire ve dükkânların 2007 rayiç bedeli üzerinden maliyet bedellerini çıkarmıştır. Toplam maliyet bedeli 394 ortağa bölünmüştür.  394 ortaktan her birine 10500 TL.  pay verileceği ortaklara açıklanmıştır.

Ancak fazla üretimden kalan kaç daire ve dükkân olduğu,  hangi daire ve dükkânın maliyet bedelinin ne kadar olduğu,  kaç daire ve dükkânların hangi tarihte kaça satıldığı,  satıştan elde edilen gelirin hangi amaçla nerelere harcandığı konusuyla ilgili olarak ortaklara hiç bir zaman yazılı bilge bilgi verilmemiştir.

Çok uzun yıllar sonra 2014 yılında yönetim kurulu toptan el değiştirmiştir. Yeni yönetim kurulunun tüm bu olumsuzlukların, gecikmelerin, mağduriyetlerin,  haksızlıkların, kanuna, ana sözleşmeye aykırı uygulamaların,  çok büyük hak kayıplarının nedenlerini ayrıntılı bir raporlar ortaklarımızın her birine yazılı olarak bildirmesini,  bilgilendirmesini çok isterdim.    Aradan 5 yıl geçmesine rağmen bu bilgilendirme yapılmamıştır. 

2014 yılında görevi devir alan yeni yönetim kurulu, fazla üretimden kalan (ortak kazanımlarımız olan) satılmayan kaç dükkân ve daire aldığı, kaç daire ve dükkânın hangi maliyetler üzerinden, hangi tarihlerde kaça satıldığı, elde edilen gelirin nerelere hangi amaçla harcandığı konusunda oraklara yazılı hiç bir bilgi belge verilmemiştir.  Ortakların hakkı olan bu bilgileri yeni yönetim kurulunun yazılı olarak verilmesini çok isterdim. 

Yeni göreve gelen yönetim kurulu, 2015 yılında ortaklara gönderdiği yarım sayfalık bilgilendirme yazısında, fazla üretimden kalan dükkân ve konutların tahsisi, (maliyet bedellerinin belirlenmesi) için 5 kişilik komisyon kurulduğunu, 2016 yılında yine yönetim kurulu tarafından gönderilen yazıda ise,  2015 yılında kurulan 5 kişilik komisyonun, satılmayan daire ve dükkânların maliyet bedellerini tespit ettiğini açıklamıştır. Ancak satılmayan, kaç dükkân ve konutun olduğu, her birinin maliyet bedellerinin ne kadar olduğu,  satışından elde edilecek gelirin nerelere hangi amaçla harcanacağı konusunda ortaklara yazılı hiç bir belgi belge verilmemiştir.  Ortakların öğrenme hakkı olan bu bilgilerin yazılı olarak verilmesini çok isterdim.(söz uçup gittiği için sözlü verilen hiç bir bilgiler, bilgilendirmeler hiç bir anlam ifade etmez.  Etmiyor da)

26.6.2019 tarihinde Keçiören Yunus Emre Kültür merkezinde yapılan genel kurul toplantısı öncesinde ya da hazır olun cetvelleri imzalanırken, kooperatif faaliyet ve denetim raporlarının birer fotokopileri ortaklara dağıtılmamıştır.

Ortaklar sözlü olarak bilgilendirilmiştir.  Sözlerde söylendiği anda uçup gitmiştir. Bu durum kooperatiflerde çok önemli bir eksiklik, hata ve yanlışlıktır.  Ortağın öğrenme hakkı olan bilgiler, belgeler yazılı olarak verilmez ise ortak hakkını arayamaz. 

2019 tarihinde yapılan genel kurulda kooperatiflerde pek görülmeyen bir sürprizle daha karşılaştım. Her anlamda hak ve vecibelerde eşit haklara sahip olan, 394 olan ortak sayısının,   (inşaatlar bitmeden, 197 ortağın konutları teslim edilmeden)  282 ye düştüğünü,  2007 yılında rayiç bedel üzerinden maliyetleri belirlenen daire ve dükkânların gelirinden, birinci etap 112 ortağın (her birine kooperatifte hiç bir hak talep etmemek şartıyla 10500 TL ödenerek kooperatifle ilişkilerinin kesildiği bu nedenle ortak sayının 282 ye düştüğü açıklanmıştır.  Kooperatiften istifa etmeyen, hak ve vecibelerde eşit olan,  40 yıldır dairesi teslim edilmeyen ama aidat ödemeye mahkûm edilen ortaklara, ortak kazanımlardan pay verilmemesinin gerekçesi ortaklara açıklanmamıştır. 
 
Fazla üretimden kalan 2019 yılı mayıs ayına kadar satılmayan ama satılacak olan daire ve dükkânlardan elde edilecek gelirin toplamı,  282 ortağın hepsine yetecek midir?   282 ortağa 2007 yılında rayiç bedel üzerinden belirlenen ve hakkı olan 10.500 TL hangi tarihte verileceği açıklanmamıştır.

2019 Mayıs tarihine kadar satılmayan,  fazla üretimden kalan tüm ortakların ortak kazanımı olan konut ve dükkânlar 2007 yılında belirlenen rayiç bedeller üzerinden mi satılacaktır? 2019 yılı rayiç bedeli üzerinden satılacaksa ortaklara verilen payda  (10500 TL. de)   hiç mi artış olacak mıdır?  Daire ve dükkânları 2007 yılındaki rayiç bedelleri 2019 yılındaki rayiç bedelleri aynı mıdır?   2007 yılından 2019 yılına kadar ekonomik krizle her şeyin maliyeti kat, kat artarken, 2007 rayiç bedeline göre 10500 TL sabit tutulması nasıl açıklanabilir? 

Denile bilir ki, kooperatif,  1998 yılında ticaret müdürlüğü tarafından,  2004 yılında bakanlık baş kontrolü tarafından 2 defa denetlenmiştir.  Hiç bir şey çıkmamıştır.  Ayrıca kooperatifte yapılan her iş ve işlem genel kurulun kararına dayanmaktadır.  Peki, genel kurulda görüşülen gündem maddeleri, genel kurulun aldığı kararlar 1163 sayılı kooperatifler kanuna,  kooperatif ana sözleşme (tüzük) hükümlerine uygun mudur? Yapılan tüm denetimlerde bunun doğruluğu araştırılıp, incelenmiş raporlar buna göre tanzim edilmiş midir?

Konuyla ilgili somut iki örnek vereyim, 

1-Kooperatif ortağı tam ve doğru olarak bilgilendirilse, hissesinin yarısını çok uzun yıllar sonra hiç bir maddi karşılığı olmadan eşine ya da başka birisine devir eder mi?    Hem kendini, hem eşini 40 yıl boyunca kooperatif aidatı ödemeye mahkûm eder mi? böyle karara evet der mi? Böyle bir ihraç 40 yıl aidat ödedikten sonra en büyük adalet olan vicdanı sızlatmaz mı? 

2-40 yılsonunda elde ettiği ortak kazanım gelirinden payıma düşen parayı almıyorum,  bu parayı önce kooperatiften istifa eden ortağa verilsin,  ben 40 yıl aidat ödedikten sonra daireme kavuşmadan kooperatif aidatı ödemeye devam edeceğim der mi?  böyle bir karara evet der mi?  40 yıl sonra aidat ödemediği için hiç bir pay almadan kooperatiften ihraç olmayı göze alır mı?  Böyle bir ihraç 40 yıl aidat ödedikten sonra en büyük adalet olan vicdanı sızlatmaz mı? 

İstisnalar olsa da yukarıda ifade etmeye çalıştığım bu bilgiler kooperatifimizin dosyalarında ve arşivinde mevcuttur.

ÖNERİM

Ortaklarımız çok daha büyük hak kayıplarına uğramadan, en kısa zamanda olağan üstü kongre yapılmalıdır. Yukarıda özetini vermeye çalıştığım yazılı bilgi ve belgelere dayanan konular ve çok daha fazlası, ( ikinci etap hisseleri üslenen müttehit firma neden iflas etmiştir çözümü nedir?)  40 yıl boyunca kooperatife aidat ve huzur hakkı ödeyen başka bir ifade ile ömür boyu aidat ve huzur hakkı ödemeye mahkûm edilen ortaklarımıza,  söz söylendiği andan itibaren uçup gittiğinden yazılı anlaşılabilir bilgilerin verilmesi şarttır. 30.05.2019

http://albinacmsfile.albinasoft.com/Dosyalar/61/230/LK230D127022015174619O51.pdf (1163 sayılı kooperatifler kanunu)

https://www.muhasebedersleri.com/sirketler-muhasebesi/ortaklarin-hak-odevleri.html (kooperatif ortaklarlının haklarıyla ilgili yazı)

Not 1- 2019 yılında yapılan genel kurulda, düşüncelerimi yazılı olarak açıkladım.  Konuşma metnimi genel kurul tutanaklarına geçmesi için genel kurulun huzurunda divan başkanlığına teslim ettim.

ALLAHA AŞKINA, ELİNİZİ VİCDANINIZIN ÜSTÜNE KOYUP CEVAP VERİN.  BÖYLE HAK, HUKUK, ADALET,  EŞİTLİK OLUR MU?

Kooperatife 40 yıl aidat ödeyen asıl ortağı olarak,  40 yıl sonra ikinci etap ortakların (yani hissemin yarısı eşime devir edilen) 1998 yılında anahtar teslim edilmesi gereken dairenin inşaatı 2019 yılında bitmediği için, 

Yüklenici firma iflas edip inşaatı yarıda bıraktığı için, hangi yılda biteceği hakkında hiç bir bilgi verilmediği için

İkinci etap ortaklardan ( yani hissemin yarısından)  hakkım olan üretim fazlası daire ve dükkânlardan pay almak için
Ya 40 yıl sonra ya aidat ve huzur hakkı ödemeye devam edeceğim, 

Yâda 2019 yılında fazla üretimden kalan satılacak olan daire ve dükkân gelirinden,  2007 yılının rayiç bedeline göre belirlenen,  maliyet bedelleri üzerinden (kooperatifin kasasında nakit varsa) 10.500 tl payımı alıp,  kooperatifteki tüm haklarımdan vaz geçeceğim.   Ya da 40 yıl boyunca aidat ödediğim ama 40 yıl sonra aidat borcumu ödemediğim için ihraç olacağım. Gerçekten vicdanları sızlatan kanatan çok adaletsiz ve haksız bir uygulamayla karşı karşıya kalan ortaklarız.

Bu  yazı kooperatimizin  watsapp  sayfasında  ve başkanın  mesaj  sayfasında 30.5.2019  tarihinde  paylaşılmıştır.

 2019  YILINDA  AÇILACAĞI  AÇIKLANAN  WHATSAP SAYFASI  AÇILMIŞ YUKARIDAKİ YAZIMA  AŞAĞIDAKİ BİLGİLER  VERİLEREK   AYNI GÜN   30.5.2019  TARİHİNDE KOOPERATİFİMİZİN  WAHATSAP SAYFASI  KAPATILMIŞTIR.