Bu Blogda Ara

6/05/19

KİRACI KONTRATI YAPARKEN 10 ÖNEMLİ, ŞART

Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvenceye aldığı için her iki taraf için de önem taşıyor. Özellikle de ileride yaşanacak bir sorun veya gelişmeyle ilgili karar alınırken ya da kira kontratı yenilenme dönemi geldiğinde kira sözleşmesinde yazan maddelerin tekrar gündeme geldiği düşünülürse…
Peki kira sözleşmesi imzalamanın püf noktaları neler? İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 10 kritik konu…

1) Eksiksiz kimlik bilgileri
Kira sözleşmesinde hem ev sahibi hem de kiracı için şu bilgilerin mutlaka yer almasına dikkat edin: Ad, soyadı ve T.C. kimlik numarası. Ayrıca, kiracıların emin olması gereken bir diğer konu ise, kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığı… Gerekirse tapu kayıtlarına başvurabilirsiniz.

2) Kira tutarını yazarken… 
Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla yer almalı.
3) Doğru iletişim bilgileri 
Kira sözleşmesinde adres bilgisi bölümünde, kiralanacak konutun adresinin doğru yazıldığını kontrol etmelisiniz. Ev sahibinin veya varsa kefilin iletişim adreslerinin de sözleşmede bulunması dikkat edilecek diğer konulardan…

4) Detaylara yer açın 
İlerleyen dönemlerde herhangi bir anlaşmazlık yaşamamak adına kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılacağı mutlaka kira kontratı maddeleri arasında yer almalı. Aynı zamanda kira artış dönemleri ve artış oranı da açıkça belirtilmeli.

5) Depozito maddesi
Depozito söz konusuysa; miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı maddelerde yine açık ve net olarak yer alması gereken konulardan…

6) Demirbaşlar ve tadilatlar
Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri ve kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da yazılmalı.

7) Geçerlilik süresi 
Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemine ait bilgilere yer verilmeli. Küçük bir bilgi: Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.
8) Anlaşmazlıklar için önlem alın
Mal sahibi ve kiracı arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı da sözleşmeye dâhil edilmeli.

9) Kiracılar dikkat!
Özellikle kiracıların kiralık ev için sözleşme imzalarken mutlaka ekletmesi gereken madde olmalı. Neyin hakkında mı? Kiralanan konutun geçmiş dönemden (yani eski kiracıdan) kalan aidat, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının bulunması halinde, bu borçların yeni kiracıya ait olmadığı hakkında.

10) İmza zamanı
Taraflar sözleşmenin her sayfasını birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı.

KOOPERATİFLE YÖNETİMİ İLE YAZIŞMALAR 5.6.2019

[21:09, 4.6.2019] +90 532 221 22 11: Muhalif olmayı seviyorsun Zülfikar abi seninde bayramın kutlu olsun saygılarımla
 ayrıca 1. Ve 2. Etap üyeler sadece daire tesliminde iki ye ayrılmış onun haricinde HAK ve VECİBELERDE HERKES (EŞİT)
[19:20, 5.6.2019] bal9617: Metin kardeşim.

Bayramlaşma mesajıma verdiğin cevapta,  “ZÜLFİKAR ABİ MUHALEFET OLMAYI SEVİYORSUN”  diyorsun. Kooperatif hakkında paylaştığım hiç bir düşünceyi, savunduğum hiçbir bilgiyi, sorduğum hiçbir soruyu muhalif olmayı sevdiğim için yapmıyorum ve yapmam.

Eğer kooperatiflerin uymak ve uygulamak zorunda olduğu 1163 sayılı kooperatifler kanunu,  kooperatif ana sözleşmesi (tüzük varsa)  varsa, paylaştığım her düşüncenin,  savunduğum her bilginin, sorduğum her sorunun kanunla ana sözleşmeyle bağlantısı olduğunu,  kanun ve sözleşme maddeleriyle kanıtlayabilirim.  Siz doğru olmadığını kanıtlarsanız, o zaman   “ZÜLFİKAR AĞABEY MUHALEFET OLMAYI SEVİYORSUN” sözünüzü kabul ederim genel kurul huzurunda sizden özür dilemekten asla çekinmem. 5.6.2019

Hak ve vecibelerd…
[19:25, 5.6.2019] bal9617: 292  rakamı sehven yanlış yazılmıştır 282  olacak
[19:41, 5.6.2019] +90 532 221 22 11: Peki abi kısmını geri alıyorum Zülfikar bey öncelikle size karşı latife yaptığım için özür dilerim artık ciddi ciddi konusabiliriz
[19:43, 5.6.2019] +90 532 584 85 45: Burayı kişisel boyuta getirmeyelim
[19:43, 5.6.2019] +90 532 584 85 45: Kişisel olarak herkesin sayfası var
[19:44, 5.6.2019] +90 532 584 85 45: Lütfen daha verimli kuşanalım
[19:46, 5.6.2019] +90 532 221 22 11: 1) Örnek cevap kooperatifte genel kurul ile alınan karar ve tüzükte yapılan değişiklik ile üye sayıları eşler de dahil edilerek  iki katına çıkartılmıştır. Ve bu vesile ile üyeler söz konusu arazi zaman içerisinde çeşitli müteahhitlerle sözleşmeler yapılarak bir kısım üyelere hakları 2006 yılına kadar teslim edilmiş teslim.edilmeyen iskanı alınmayan evlerde ise biz yönetime geldikten sonra iskan alınmış ve dairler hak sahiplerine sorunsuz teslim edilmiştir. Şu ana kadar dairelerini teslim alan üyelerin hepsi durumundan sikayescidiri her üye bana haksızlık yapıldı demektedir ama herkes imza atıp dairesini teslim almıştır. Dolayısı ile daha önce yapilan İşlerle ilgili geriye dönük düzeltme yapılamaz

[20:06, 5.6.2019] +90 532 221 22 11: 2) örnek şuana kadar yapılan üretimlerden fazla uretimlere yönelik iş ve silemlerde kooperatif eski yönetiminde yeni yönetimide giderleri dengelemek adına tahsis işlemleri yapmıştır. Kendi dönemimiz ile ilgili yapılan her işlem kuruşu kuruşuna kadar kayıtlı ve banka üzeriden yürütülmüş işlemlerdir . Ve son savcılık ve bilirkişi kovusturmasinda da hem bilir kişi hemde savcılık kararında raic bedelinin altinda islem gormemistir. Ve bizim tahsislerimizin ana sebeplerinden biri göreve geldigimizin 20. Gününde kooperatifin tüm mal varlıklarına üyelere teslim edilen dairelere dahil icra koyulmuştur kooperatifte tamamının belgesi vardir. Ve biz yaklaşık 2.5 milyon ödemek zorunda kalacağimiz bu Yargıtay kararlı icrayı büyük bir başarı ile 571 bin gibi bir rakama bitirdik ve kooperatifin tüm mallarını satılmaktan kurtardık bu sorumsuzlugun sahibi bizi bu duruma dusuren ise ihsan bieberici ile bu sözlesmeleri imzalayan Hasan çelik bey ve o dönemki ekibidir. Ki biz bunlarla ilgili suç duyurusu da da bulunduk kooperatif genel kurullarında yıllarca alınan karar ile her üyeye 10.500 TL bedel belirlenmiştir bu bedel dair dükkan dublek iş merkezi sağlık alanı ve kreş alımı dahildir ve bu bedeller sabitlenmiştir bunun haricinde kooperatifin tüm mahkeme ve diğer giderleri açılan davalar davalar için yatırılan harçlar dahil edilmemiştir.
1) biz sunumu yapmalıyız her yıl acil açılması gereken her dava için acil olağan üstü genel.kurul mu yapalım yada davaları bekletip gebeler kurullarda her üyeden paramı isteyelim ben 20 Türkiye'de sayılı şirketlerde yöneticilik  hayatımda böyle bir şey duymadım
Üyeler kooperatifler kanununa göre istifa etmek yasal haktır ve bu yasal hak kooperatifler kanununda mevcuttur her üye istifa edebilir istifa eden üye kooperatif genel kurulu ca belirlenen haklarını alır diyor. Yani sizin imalı olarak söylediğiniz 112 üyeye keyfi ödeme yapılmamıştır tam tersi üyelikten istifa ettikleri içi. Haklarını almışlardır . HER UYE KOOPERATİFTEN İSTİFA ETME HAKKİNA SAHİPTİR

[20:39, 5.6.2019] +90 532 221 22 11: Ayrıca 2014 6 ayından sonra yani bizim dönemimizin başlaması ile yapılan tüm tahsisler genel kurullarda yarıntili slayt goresli ile ve yönetim kurulu raporunda (bakanlığa sunulan) kime hangi tarihte banka dekontu ve yönetim kurulu detaylı kararı ile kaç liraya tahsis edildiği üyelere beyan edilmiştir eğer bu genel kurullara katılmadı iseniz katılan üyelerden tandiklariniz ve akrabalarıniz var ise sorabilirsiniz yada kooperatif ofisine geldiğinizde detaylı  görebilirsiniz
[21:52, 5.6.2019] bal9617: Amacım asla tartışmak değildir. Bilgi edinmeye yöneliktir. Sizin döneminize ait yazılı hiçbir bilgiye sahip değilim.  Sözlü bilgilerin, slâytlı gösteriler yada kooperatifte sözlü anlatımlar belge yerine geçmiyor. 

2019 yılında yapılan genel kurulda faaliyet raporu, denetim raporu suretleri ortakların her birine verilmiş olsaydı yazılı resmi bilgiye belgeye sahip olur, onun üzerinden düşüncelerimizi açıklardık. Mali rapor genel kurula çağrı mektubunda ekinde ortaklara gönderildi. Faaliyet ve denetim raporları ortaklara (gönderilmedi) verilmedi. Oysa bu raporlarında genel kurul tarihinden en az 15 gün önceden ortaklara verilmesi (gönderilmesi) kanun ve ana sözleşme gereği olduğunu sizde biliyorsunuz.  Daha önce yapılan  genel kurullarda  faaliyet  ve  denetim raporlarının   birer  suretleri  ortaklara  dağıtıldı mı?  bilmiyorum.

Hiç bir cümlemde ima yoktur.  Art  niyet yoktur.  Doğrudan ya da dolaylı olarak kimseyi suçlamıyorum,   Verdiğiniz sözlü bilgiler,  var olan mevcut belgeler ışığında düşüncelerimi açıklıyorum. 

10.500 TL. yi İstifa eden 112 ortağın her birine verildiğini sözlü olarak genel kurulda açıkladınız. Sizden öğrendim. Ebetteki isteyen ortakların kooperatiften istifa etme hakları vardır.  Buna hiç bir itirazım olmamıştır. Olamazda.  Ama anlamadığım 10.500 TL yi payı almak isteyen her ortağın kooperatiften istifa etmesi mi gerekiyor?  İstifa etmeyen ortak hissesine düşen hakkı  olan 10.500 tl.  Payı alamayacak mıdır? Alacaksa ne zaman hangi kaynaktan alınacak? 

2007 yılında tüm daire ve dükkânları satılmış olsaydı 394 ortağın her biri 10500 TL alacaktı.  2019 yılında satılacak olan daire ve dükkanlar 2007 yılında belirlenen rayiç bedel üzerinden mi  satılıyor?   O nedenle mi 10500 payda hiç bir artış olmuyor? Oluyorsa o fark ortaklara nasıl pay ediliyor?
[21:57, 5.6.2019] +90 532 221 22 11: Zülfikar bey her üyenin 10.500 TL hakkı bakidir ve kooperatif yükümlülüklerini yerine getirir tasfiye aşamasında gelir tüm fazla üretimler nakte çevrilir kooperatifin varsa borçları kapatılır kalan para 10.500 ve üzeri her üyeye eşit dağıtılır bu kooperatif kar amaçlı bir kurulus olmadığı için fazla üretimler adı altında dönemsel veya ara dönemlerde üyelere dağıtım yapılmaz ama istifa edenlerin hakları ödenmek ZORUNDADİR üyeler alacakları 10.500 TL den şerefiye veya içerideki borçlarına saydirdiklari hakları var ise bu rakam 10.500 TL den düşülür bilmem anlatabildim mi