Bu Blogda Ara

4/21/24

KOOPERATİF

 

Değerli ortaklar 

Bu genel kurulda yapacağım yazılı konuşma kesinlikle kulaktan dolma, uydurma, asılsız bilgiler değildir. Tamamen resmi bilgi ve belgelere dayalıdır. Amacım asla gereksiz yere eleştirmek, değildir. Düşüncelerimi açıklamaktır. Sorunumu anlatmaktır. Doğru yazılı bilgiye belgeye ulaşmaktır. Kooperatifte hiçbir ortakla hiçbir zaman kişisel sorunum olmamıştır. Olamazda. 

Dün ne olduğunu bilmez isek, bugün olanları anlama şansımız olmaz. Unutan bilmeyen ortaklarımız için, başlıklar halinde özet bilgi vermek, dün olanları hatırlatmak istiyorum. Bundan 43 yıl önce rahmetli babam kooperatif hissesini bana devir emişti. O zaman yaşım 33 idi, şimdi 76. Çok çarpıcı ve düşündürücü bir gerçek. 

Kooperatifimiz, S.S.Tepekent konut adıyla, 13.9.1979 tarihinde 2060 3814 dosya no ile kurulmuştur. Tam 44 yıldır, 535 aydır, kooperatif aidat ödüyoruz. Yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödüyoruz. Bu ödemelerin ne zaman sonuçlanacağını, inşaatların ne zaman biteceğini, 2024 yılı Mayıs itibariyle bilmiyoruz. Yani kelimenin tam anlamıyla kooperatif mağduruyuz. Acaba Türkiye’de yarım yüzyıla yaklaşan, inşaatı devam eden, hangi tarihte biteceği bilinmeyen başka bir kooperatif var mı bilmiyorum.  Gerçekten kooperatifler tarihide rekorlar kitabına girecek bir zaman dilimi. 

Değerli ortaklar 

Toplam 75050 Metre kare olan arsamız, 89 ay taksit ödenerek 1983 yılında borçsuz olarak alınmıştır.

1990 yılında arsanın ıslah planı yapılmıştır.

1992 yılında imarlı tapusu alınmıştır.

1993-1996 yılları arasında, toplam 197 ortak adına, her ortağa iki daire verilmek üzere, 4 ayrı yüklenici firma ile noter huzurunda, kat karşılığında inşaat sözleşmeleri imzalanmış, inşaat yapım ruhsatları alınmış ve inşaatlara başlamıştır. 

1998 yılında her ortağa anahtar teslimi 2 daire verilmesi, inşaatların gecikmesi halinde ise, her ortağa rayiç bedel üzerinden kira bedeli ödenmesi sözleşmede şarta bağlanmıştır. 

İnşaatlar devam ederken, 1995 yılında yapılan genel kurulda, yönetim kurulunun önerisi ile 197 ortağın her birisi, hisselerinin yarısını (kanuna ve ana sözleşmeye aykırı olarak) eşlerine devir etme kararı alınmıştır.  Böylece ortak sayısı ikiye katlanarak 394 olmuştur. 

Hisselerin yarısını eşlerine devir eden ortaklara 1. Etap, hisselerin yarısını devir alan eşlere ise ikinci etap ortak denilmiştir. 

İmzalanan inşaat sözleşme maddelerine taraflar uymamıştır. Yıllara yaygın olarak devam eden süreçte, birçok müteahhitle birçok sözleşmeler yapılmıştır. Birçok müteahhitle mahkemelik olunmuştur. 

Bu arada, inşaatı biten, farklı maliyetlerde, farklı metrekarelerde, farklı plan ve projelerde yapılan inşaatı biten,  daireler 1996 yılından itibaren, yıllara yaygın olarak farklı tarihlerde 1. Etap ortaklara kura ile dağıtılmaya başlanmıştır. 

Kat karşılığı yapılan, dairelerini alan ortaklardan kanuna ve ana sözleşmeye aykırı olarak (ortaklık aidatı dışında) oturma hakkı aidatı adıyla, yıllarca kira bedeli alınmıştır. 2006 yılında 1. Etap 197 ortağın her birine daireleri teslim edilmiştir. Kooperatife (ortaklara) ortaklara ait ola fazla üretimden kaynaklanan daire ve dükkânların olduğu da görülmüştür. Ama bunların kaç adet olduğu, metrekarelerin,  maliyetlerin ne kadar olduğu ortaklara hiçbir zaman açıklanmamıştır. 

Kooperatifimiz, 11. 6.1998 tarihinde, ticaret müdürlüğü,  22.1.2004 tarihinde ticaret bakanlığı teftiş kurulu tarafından denetlenmiş ve rapor tanzim edilmiştir. Her iki raporda genel kurul kararlarının, kanun ve ana sözleşmeye uygun olup olmadığı esas alınmadığı için ortakların, maddi ve manevi mağduriyeti devam etmiştir. Ve halende etmektedir. 

Değerli ortaklar, 

2007 yılında, kooperatif yönetiminin yazılı talebi üzerine, Ankara 5. Sulh hukuk mahkemesi tarafından 2007/265-iş tutanağı ile şerefiye farkları, tüm bağımsız bölümlerin maliyet bedelleri tespit edilmiştir.

5. Sulh hâkimliğinin görevlendirdiği 4 kişilik bilirkişi heyeti, kooperatifimize ait 6. Ada, 33 adet parsel üzerinde kurulu, toplam 257 adet bağımsız bölüm olduğunu, yapılan inceleme ve ölçümlerden 29.6.2007 tarihli raporunda sonra açıklamıştır.    

Ayrıca 2007 yılında kooperatif yönetimi, kurduğu komisyonla tüm daire ve dükkânların o yılki rayiç değerleri üzerinden, maliyet bedellerini çıkarmıştır. Çıkarılan maliyet bedellerine göre fazla üretimden kalan daire ve dükkânların tamamı, 2007 yılında satılmış olsaydı, 394 ortağın her birine 10.500 TL pay düştüğünü yönetim kurulu üyelere yazılı ve sözlü olarak genel kurulda açıklamıştır.  Bu bilgi ve belgeler genel kurul tutanaklarında mevcuttur. 

Kaç daire, kaç dükkân olduğu, her bir daire ve dükkânın maliyet bedellerinin ne kadar olduğu,  kaç dükkândan ne kadar kira bedeli alındığı, ayrı, ayrı ya da toplam olarak ne kadar gelir elde edildiği hiçbir zaman ortaklara açıklanmamıştır. 

Yine ayrıca 2014 yılında yönetim görevini,  devir alan,  yönetim kurulu 24.5.2015 tarihinde yaptığı yazılı duyuruda fazla üretimden kalan daire ve dükkânların maliyet bedellerini çıkarmak için 5 kişiden oluşan komisyon kurulduğunu, 23.6.2016 tarihli yazılı duyuruda daire ve dükkânların maliyet bedellerinin çıkarıldığını açıklamıştır.  Ama tıpkı bir önceki yönetim kurulu gibi, toplam kaç daire ve dükkânın maliyet bedellerini çıkardığını, her bir daire ve dükkânın maliyet bedellerinin ne kadar olduğu ortaklara açıklanmamıştır.   

Değerli ortaklar 

Kooperatifiz yönetim kurulumun, dilekçeme verdiği yazılı cevabı 31.8. 2023 tarihinde aldım. 

Cevapta, 

1979 yılından beri mücadele ettiğim.

30.6.2014 beri 35 yıllık kirliliği temizlemek için, 7 yılı yılın heba olduğunu, kooperatifin kurulduğu tarihten beri yaşanan olumsuzluklar hakkında, savcılığa gerekli şikâyetlerde bulunulduğunu, (suç duyurusunu nenler olduğu, hangi tarihte savcılığa verildiği hakkında bilgi yok)

Konu. 2015/143 e sayısı ile davaya dönüştüğünü konunun hukuki aşamada olduğunu bilgisi verilmiş ancak konun ne olduğu hangi tarihte davaya dönüştüğü, davanın hangi mahkemede görüldüğü haklında açıklama yok. 

Cevapta kooperatif genel kurulu  (2007 yılında) her üye için,  10.500 TL.  Fazla üretim hakkı uzun vadeli alacak kısmında muhasebeye aykırı tavırla mahsup edildiği ifade edilmiş ancak aykırılığın ne olduğu hakkında bilgi verilmemiştir. 

Cevapta, eşitlik nedeni ile 10.500 TL herkese eşittir. Fazla üretimden yaptığımız,  tahsisle (yani satılacak olan daire ve dükkânların parasıyla) ödeme yapılmasını uygun görüyoruz. Bu nedenle üyelerin alacağı olan 10.500 TL. Sabit olup,  fazla haklar kalır ise (fazla hakların neler olduğu açıklanmamış)  öncelikle borçlar dağıtılıp, kalır ise öncelikle borçlar dağıtılıp kalır ise (ne borcu olduğu açıklanmamış) üyelere dağıtılması, hak olarak sabittir. 

Değerli ortaklar bu nokta da çok önemli bir ayrıntıya dikkatinizi çekmek istiyorum. 

Fazla üretimden kalan daire ve dükkânların tamamı 2007 yılında tespit edilen maliyet değerleri üzerinden satılmış olsaydı her ortağa 10.500 TL pay verilecekti.  Ama daire ve dükkânların hangileri ve kaç adedi 2007 yılında belirlenen maliyet bedeli üzerinden satılmıştır?  Bu güne kadar satılan daire ve dükkânların hepsi 2007 yılında belirlenen maliyet değerleri üzerinden mi satılmıştır ki,10.500 TL. Paylarda artmıyor sabit tutuluyor.  Daha yüksek Fiatlara satıldı ise 10.500 TL paylarda neden artış yapılmamıştır.  Başka bir açıdan soracak olursak, 2007 yılında 10.500 TL. nin satın alma gücü ile 2024 yılında 10.500 TL. İn satın alma gücü aynı mı? 

 2004 yılı Mayıs ayı itibariye, fazla üretimden kalan daire ve dükkân var mıdır?  Varsa kaç adettir. Hangileridir.  Birer, birer ve toplam maliyet değerleri ne kadardır. 

2004 yılı mayıs ayına kadar, fazla üretimden kaynaklanan 10.500 TL. Payını alarak istifa eden birinci etap ortak sayısı kaçtır? Kooperatiften istifa etmeyen 10.500 TL payını almayan ortak sayısı kaçtır. 

İstifa etmeyen 1.Etap ortakların yapılmakta olan daire ve dükkânlardan pay alma hakları var mıdır? Almayacaklarsa 2006 yılından beri neden aidat ödemeye devam ediyorlar? Bu konu hakkında ayrıntılı ve tatmin edici yazlı açıklama yapılması, ortakların bilgilendirilmesi şarttır. Gereklidir. Zorunludur. 

Değerli ortaklar

Yönetim kurulundan,  31.8. 2023 tarihinde  dilekçeme verilen cevap yazısında,